Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση. Τι είναι και τι σημαίνει για την Ελλάδα.

Πανω από την τροποσφαιρα στην οποια ζουμε και στην οποια δημιουργειται και εξελισσεται ο καιρος και τα καιρικα φαινομενα, βρισκεται η στρατοσφαιρα η οποια όμως επηρεαζει σημαντικοτατα και την κυκλοφορια της τροποσφαιρας. Και είναι η αλληλεπιδραση και των 2 αυτων στρωματων που φτιαχνει τον καιρο στην επιφανεια. Ένα σημαντικοτατο γεγονος στην στρατοσφαιρα είναι η αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση(ΑΣΘ) και σημαινει ότι ο στρατοσφαιρικος αερας για καποιες περιοχες, υφισταται αποτομη ανοδο της θερμοκρασιας του.
 Πιο συγκεκριμενα ο επικρατων ορισμος(Polvani et al) μιας ΑΣΘ είναι όταν οι επικρατωντες δυτικοι ανεμοι στο υψος των 10 hPa(που βρισκονται σε υψος 30 χιλιαδες μετρα περιπου) και σε γεωγραφικο πλατος 60° βορεια, στραφουν σε ανατολικους.
Αυτό παροτι φαινομενικα μοιαζει σχετικα αδιάφορο ως γεγονος ως προς τον καιρο της επιφανειας, στην πραγματικοτητα εχει μεγαλη επιδραση στον καιρο που βιωνουμε. Ετσι κάθε ΑΣΘ συνοδευεται από μεγαλη διαταραχη στον πολικο στροβιλο(Polar vortex) και ειτε τον μετατοπιζει νοτιοτερα από την συνήθη θεση του, ειτε (σε ισχυρη ΑΣΘ) τον χωριζει σε 2 μερη.

Σε κάθε περιπτωση οι εξελιξεις στην κατω τροποσφαιρα, οι οποιες λαμβανουν χωρα 5 με 10 μερες μετα την ΑΣΘ, είναι σημαντικες και επιφερουν σε μια ισχυρη ΑΣΘ 2 γενικευμενες περιοχες(σε 1 περιοχη στην ασθενη ΑΣΘ με απλη μετατοπιση του πολαρ βορτεξ δηλαδη) του ημισφαιριου “ελευθερη” ροη του ψυχους από την Αρκτικη προς τα νοτια, με ακραιες συνθηκες κρυου σε αυτές τις περιοχες.
Ουσιαστικα αυτό που συμβαινει είναι ότι όταν εχουμε ισχυρο πολικο στροβιλο, τοτε το κρυο εκγλωβιζεται κατά καποιον τροπο σε μεγαλα γεωγραφικα πλατη γυρω από τον πόλο, ενώ όταν ο πολικος στροβιλος χαλαρωνει, οι ψυχρες εισβολες είναι μεγαλυτερες και το κρυο ρεει στ αμικροτερα γεωγραιφκα πλατη(νοτιοτερα) πιο ευκολα. Όταν μαλιστα (επι ΑΣΘ) ο πολικος στροβιλος σπαει και κατακερματιζεται σε 2 μερη τοτε η καταβαση πολύ ψυχρων αεριων μαζων από την Αρκτικη προς νοτιοτερα μερη είναι τις περισσοτερες φορες δεδομενη.
Τα παραπανω για την Ελλαδα ισως εχουν μεγαλη επιδραση με καποια μεγαλη καταβαση ψυχους διαρκείας, ισως όμως και την αφησουν ανεπηρεαστη. Ο χειμωνας λοιπον ισως ξεκινησει δυναμικα για την Ελλαδα στα μεσα Φλεβαρη ισως όμως και μεινει εντελως ανεπηρεαστη εως και με ακομα πιο ανοιξιατικες συνθηκες από οσες διανυει ηδη. Κανείς δεν μπορει να πει από τωρα τιποτα σιγουρο!
Η θεση και η μορφη της τωρινης διαφαινομενης ΑΣΘ παντως είναι πολύ κοντα σε αυτην που ειχε συμβει στις 24 Γεναρη του 2009 η οποια ειχε δωσει την εξης εικονα αποκλισης θερμοκρασιων τις επομενες 2.5 εβδομαδες εως τις 10 Φλεβαρη, οπου στις 10 Φλεβαρη ειχε συμβει νεα ΑΣΘ οπου εκει ευνοηθηκαμε πολύ περισσοτερο από την κυκλοφορια που δημιουργηθηκε.
Πηγή άρθρου: northmeteo.gr

Αρθρογράφος Νικολάου Νικόλαος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *