Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Επικίνδυνο φλερτ Βαρομετρικού χαμηλού και ψυχρής μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εκτίμηση καιρού Ελλάδας 2/9/2022.

 Συγκεντρωμένο δυτικό ρεύμα του αεροχειμάρρου (jest stream) από τα δυτικά προς τα ανατολικά  σε ύψος στα 14 χλμ περίπου από την επιφάνεια της θάλασσα, θα καταφέρει να οδηγήσει βαρομετρικό χαμηλό από τα νερά της ιβηρικής χερσονήσου προς την περιοχή μας εκτοπίζοντας νοτιότερα τον θερμό τομέα. 

 Αβαθές Βαρομετρικό χαμηλό ταξιδεύει από τις θάλασσες της δυτικής Μεσογείου με προορισμό προς την χώρα μας, xαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 500hpa στην επιφάνεια της θάλασσας θα προκαλέσει το ερχόμενο σύστημα είσβάλλοντας απο τα νερά της Αδριατικής θάλασσας. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έχουν δώσει τροφή για σκέψη στα σαλόνια των μετεωρολόγων, καθώς το σύστημα  θα αγκαλιαστεί με ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα σημερινά διαγράμματα φίλες και φίλοι αύξησαν σημαντικά την δυναμική των φαινομένων για την παρασκευή φέρνοντας στα πόδια μας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που κατάφερε να γεννηθεί στον Βόρειο Ατλαντικό και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην δυτική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στα νερά της ιβηρικής. Το χαμηλό αφού περάσει την Ιταλία θα βρεθεί στην Αδριατική θάλασσα ΒΔ του Ιονίου εκείνη την στιγμή θα ξεκινήσει η σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας μας με επέκταση των φαινομένων μέχρι τις χώρες των Βαλκανίων. Η βόρεια Ελλάδα θα δεχθεί το σημαντικότερο και ισχυρότερο κομμάτι της κακοκαιρίας και αναμένεται να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του ΒΑ αιγαίου.

Αστάθεια θα έχουμε το πρώτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη όπου την Παρασκευή θα είναι η σημαντικότερη καιρική ημέρα καθώς ισχυρά φαινόμενα θα απασχολήσουν Ξανά την χώρας μας. Περιστρεφόμενο γύρο από τον εαυτό του το χαμηλό θα καταφέρει να παρασύρει μαζί του  δροσερό ψυχρές μάζες στην ανώτερη και κατώτερη ατμόσφαιρα όπου θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες από τις θάλασσες του Ιονίου, κάτι που θα δώσει την απαιτούμενη δυναμική για να δημιουργηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις καταιγιδοφόρων νεφώσεων φτιάχνοντας ένα τόξο από ισχυρές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουμε γένεση απο σίφωνες σε ξηρά και θάλασσα. 

Μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας θα επηρεαστεί με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η Μαγνησία βρίσκεται στα σχέδια του χαμηλού με τις βροχές και καταιγίδες να κάνουν παρελάσεις στην περιοχή μας κυρίως τις θερμές ώρες. Θα μιλήσουμε αναλυτικά αύριο για το πόσο ποιοτικά θα είναι τα φαινόμενα, θα βγεί πρόγνωση τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Το έχουμε ξανά δει το έργο, όταν ένα χαμηλό εισβάλει και βρίσκεται υπό την σκιάν ψυχρών μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας τότε καταφέρνει να δέχεται μεγάλες ποσότητες υγρασίας που μεταφράζονται σε ισχυρές βροχοπτώσεις. Επίσης αναπαράγει ηλεκτρικά φορτία περιέχοντας έντονη κεραυνική δραστηριότητα που πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αύριο θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας και την Παρασκευή θα σημειωθεί εκ νέου πτώση, το ψυχρό ρεύμα θα έρθει αντιμέτωπο με θερμές μάζες, αυτή η διαμάχη θα οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, όταν έχουμε σκαμπανεβάσματα και απότομη πτώση της θερμοκρασίας οι καταιγίδες εν μέσω θερμικής αστάθειας έχουν βίαιο χαρακτήρα. 

Με εκτίμηση: Ερασιτέχνης μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *