Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Μπόρες και καταιγίδες έχει το μενού του Σαββάτου για την περιοχή μας. Πρόγνωση καιρού 4/11/2023.

 Ενα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να παρασυρθεί προς την χώρα μας από την καταιγίδα Ciaran όπου βρίσκεται ανοικτά της Γαλλίας και με την κυκλογενεση που έχει σχηματίσει, κινούμενη ανατολικά βορειοανατολικά με τα κράσπεδα του θα σπρώξει ένα πολύ ισχυρό βροχοφορο σύστημα απο την δυτική Μεσόγειο και θα το "σερβίρει" στην χώρα μας πολύ ισχυρές καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους θα σημειωθούν στην δυτική και βόρεια Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, θα πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η ραγδαιοτητα που θα βγάλει με το που συναντήσει όλη αυτή την συσσωρευμένη ζέστη που είχαμε αυτές τις μέρες θα είναι αρκετά μεγάλη και σε αυτο θα βοηθήσουν ιδιαίτερα οι ισχυροί νοτιάδες που θα πνέουν οπότε θα υπάρξει σημαντική τροφοδότηση των καταιγίδων. 

Τα φαινόμενα σιγά σιγά προς τις προμεσημβρινές ώρες με μεσημβρινές θα περπατήσουν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν όλη την Θεσσαλία μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα όπως και στις Σποράδες με μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και δεν αποκλείεται να σημειωθεί και χαλάζι κυρίως στην δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και στην Μαγνησία και το ενδεχόμενο να υπάρξει η μορφή shelf cloud είναι ιδιαίτερα αυξημένο να συμβεί καθώς οι καταιγίδες θα έχουν ένα θερμό ρεύμα στα "πόδια τους" μόλις συναντήσουν τον ισχυρό νοτιά από το νότιο Αιγαίο και το δυτικό ρεύμα από τον κάμπο. Μόλις λοιπόν διανύσουν την ξηρά και βρεθούν στον Παγασητικό ο ζεστός αέρας  σηκώνεται προς τα πάνω και δημιουργεί ένα "ράφι" που συνήθως φέρνει ισχυρά φαινόμενα με συνοδεία χαλαζοπτωσεων και ριπαιων ανέμων.

Η θερμοκρασία στην Μαγνησία και τις Σποράδες θα σημειώσει αισθητή πτώση και οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνεις στην αρχή της ημέρας στα 4-5 μποφόρ και προς το τέλος θα στραφούν δυτικοί βορειοδυτικοί με εξασθένηση. Στις Σποράδες δεν αποκλείεται να υπάρξουν ριπές στα 7-8 μποφόρ στην αρχή της ημέρας.

Μαζί με την έλευση της κακοκαιρίας θα έχουμε και ψυχρή μεταφορά από την ΒΑ Ευρώπη στην ατμόσφαιρα με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και στην μέση τροπόσφαιρα θα εισβάλουν ψυχρές μάζες με τις θερμοκρασίες στα ανώτερα στρώματα να βρίσκονται μεταξύ -15°C με -22°C όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα καθώς όπως προανέφερα υπήρξε επεισόδιο ζέστης στην χώρα μας και μόλις έχουμε έλξη του +&- θα έχουμε εκρηκτικές επιθέσεις των καταιγίδων αυτό ισχύει περισσότερο για την δυτική Ελλάδα και την βόρεια. Ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να εχουμε υπόψιν μας είναι πώς στην νότια Ελλάδα οι θερμές μάζες θα παραμένουν και μαζί με τους ισχυρούς νοτιάδες θα εκτινάξουν τον υδράργυρο ακόμη και στους 30 βαθμούς κελσίου στην Κρήτη, η σύγκρουση ψυχρής και Θέρμης μάζας θα δώσει μια παραπάνω επικίνδυνη βαθμίδα στα φαινόμενα και η κακοκαιρία θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 δηλαδή σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι ισχυροί νοτιάδες που θα πνέουν θα καταφέρουν να μεταφέρουν σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης αφρικάνικη σκόνη.

Το σύστημα προς το απόγευμα και μετά θα έχει περάσει πάνω από την χώρα μας και τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδακης.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *