Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ήπιος καιρός τα Χριστούγεννα... Πολλές εκπλήξεις κρύβει η πρωτοχρονιά. Εκτίμηση καιρού Ελλάδας 16/12/2020.


Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο βγαίνουν εκτιμήσεις για τις γιορτές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Έτσι λοιπόν ήδη πολλοί μετεωρολόγοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες δώσανε τις πρώτες εικόνες τους για το προσεχές διάστημα των εορτών. Όλοι έχουν σταθεί και δίνουν εκπλήξεις προς τα τέλη του μηνός για πιθανες καταβασίες ψύχους χριστουγεννιάτικου τύπου με χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί την τάση του καιρού στο προαναφερθέν διάστημα και αν ο χειμώνας μας ετοιμάζει δώρα. Με βάση λοιπόν τα προγνωστικά στοιχεία μου - εκτιμώμενα, μέρες τώρα βλέπω πως τα Χριστούγεννα ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι σε γενικές γραμμές καλός και μαλακός από άποψη θερμοκρασίας. Δεν έχουν στο μυαλό τους οι ψυχρότερες αέριες μάζες να κατηφορίσουν προς το νότο που αυτή την περίοδο οργανώνονται και ετοιμάζονται να κόψουν την βόλτα τους. Ένα τοίχος με πιο υψηλές πιέσεις θερμών μαζών φαίνεται να σηκώνεται από την βόρεια Αφρική μέχρι και τα Βαλκάνια με αποτέλεσμα την χαρά και το καλωσόρισμα των ψυχροτερων αερίων μαζών να το έχουν η δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη. 

Στην πορεία όμως πλησιάζοντας προς την πρωτοχρονιά μια έκπληξη περιμένει την χώρα μας καθώς αντικυκλώνας ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στον βόρειο Ατλαντικό και μέρες τώρα τα προγνωστικά μοντέλα το υποστηρίζουν χωρίς διαφωνίες μεταξύ τους.

Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να εισβάλουν ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας δίνοντας την αίσθηση του χειμώνα που πολλοί είπαν ότι αγνοείται. Όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, ψύχος οργανώνεται στην βόρεια Ευρώπη και μάλιστα είναι χειμωνιάτικου τύπου όπως θα ήταν και φυσιολογικό για την εποχή. Έτσι λοιπόν φίλες και φίλοι έχουμε βγάλει τα "κιάλια" και κοιτάμε με εμμονή τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για την πρωτοχρονιά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί μια καθαρή και σίγουρη εικόνα, όμως αν βάλουμε την εμπειρία μας στο τραπέζι θα δούμε πως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε μια τέτοια συμπεριφορά του καιρού με ψύχος αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι επειδή πιο πρίν θα έχουν καταβάλει την περιοχή μας θερμότερες αέριες μάζες υψηλών πιέσεων.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν και έχει αποδειχθεί, όταν επικρατεί ένας αντικυκλώνας, η μετέπειτα Μετεωρολογική μας πορεία δεν θα είναι καθόλου ήσυχη και ήρεμη. Αρκετά χαμηλά που θα δημιουργούνται θα βρίσκουν το ελεύθερο να μας επισκεφθούν και σε συνδυασμό με τις ψυχρές μάζες το όποιο φαινόμενο που θα σημειώνεται θα πέφτει με την μορφή χιονιού με βάση πάντα τα κατάλληλα υψόμετρα που θα επιτρέψει η μάζα.

Τα στοιχεία επιμένουν για νέα Κακοκαιρία την τελευταία εβδομάδα του μήνα και αν επαληθευτεί και το ψύχος, πολλοί θα έχουν την χαρά να απολαύσουν χιονοπτώσεις ακόμα και έξω από την "πόρτα" τους. Πήρατε μια πρώτη εικόνα και όπως προείπα δεν είναι πρόγνωση όμως μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση... Έτσι για να συζητιέται.

Πρίν πάμε στο κυρίως... πιάτο έρχονται τα... ορεκτικά πρώτα 😉, θα επανέλθω με πιο φρέσκα στοιχεία.

Καλό υπόλοιπο της ημέρας σε όλους και σε όλες.

Με εκτίμηση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *