Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Υπάρχει σενάριο να έρθει και άλλος Ντάνιελ?

 Πριν 2-3 μήνες είχαμε αναφερθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνο το οποίο να πω πως έδωσε τους αμιγούς καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον 2 θαλάσσιους καύσωνες. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Έτσι τέλη Αυγούστου υπήρξαν μετρήσεις οι οποίες έδειξαν ακόμα και 28 με 29 τοπικά και 30 βαθμούς στην θερμοκρασία της θάλασσας του Ιονίου από όπου έδρασε και ο Ντάνιελ..  Ουσιαστικά όταν έχεις τόσο θερμές θάλασσες δεν θα είναι περίεργο να σου κάνει και πολύ βίαια και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως π.χ. την πτώση της θερμοκρασίας ραγδαία, την δημιουργία καταιγιδοπυρήνων και την εναπόθεση πολλών τόνων νερού ανά στρέμμα. Κάτι τέτοιο έγινε και στην χώρα μας με την κακοκαιρία που στοίχισε την ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας, ζώα αλλά και την ανυπολόγιστη ζημιά του Θεσσαλικού μας κάμπου. Σαν ομάδα βλέπαμε την παραπάνω εξέλιξη 3-5 μέρες πριν όπου και αμέσως σπεύσαμε να ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα χωρίς φανφάρες και ευχολόγια αλλά με πλήρη σεβασμό και πρόληψη ως προς την ανθρώπινη ζωή..

Από ότι είδατε δεν ήταν στο χέρι μας να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την διαχείριση αυτής της κρίσης και πιστέψτε με αν ήταν θα το είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή και δεν θα περιμέναμε να πλημμυρίσουμε πρώτα για να εκκενώσουμε περιοχές. Η χώρα μας υστερεί στη διαχείριση κρίσεων και αυτό φάνηκε και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές αλλά και τώρα με την φονική αυτή κακοκαιρία. Κλιματική αλλαγή υπάρχει και θα μιλήσουμε άλλη φορά για αυτή. Έκτος όμως αυτής υπάρχει και αμέλεια. Σας είπα πριν ότι η κακοκαιρία στα προγνωστικά μοντέλα φαινόταν 3-5 μέρες πριν. Θα μπορούσε η πολιτεία να πάρει μέτρα ήδη από την Κυριακή μέχρι και την Πέμπτη όπου περιμέναμε και τα ακραία φαινόμενα και να μην θρηνούσαμε τώρα νεκρούς αλλά δυστυχώς φωνάζουμε άδικα. Είμαστε 50 χρόνια πίσω στην διαχείριση κρίσεων είτε αυτή λέγεται διαχείριση ισχυρής χιονόπτωσης, είτε αυτή λέγεται διαχείριση πλημμύρας κλπ. Λόγω και της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα πλέον θα είναι πιο ακραία δηλαδή μπορεί να ρίχνει την βροχή όλου του χρόνου σε 3 μέρες με αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών και την καταστροφή περιουσιών. Αν δεν εκσυγχρονιστούμε στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας σε κάθε κακοκαιρία που θα έρχεται θα θρηνούμε ανθρώπους, μαγαζιά, ζώα και πολλά άλλα...

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι νέες κακοκαιρίες μας περιμένουν ίδιες ή και χαμηλότερες βεληνεκούς  με τον Ντάνιελ. Τι θα κάνουμε? Θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα? Όχι. Εμείς σαν ομάδα θα σας ενημερώνουμε 3-5 μέρες λοιπόν για αυτό που έρχεται όταν θα έρχεται για να μπορέσετε και σεις να κάνετε κάποια προετοιμασία για να μην έχουμε πάλι τα ίδια. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις ενέργειες που γίνονται μεταξύ μετεωρολόγων-κράτους αλλά και στις ενέργειες που οφείλει να κάνει η πολιτική προστασία πολύ φοβάμαι ότι η ιστορία θα επαναλαμβάνεται..


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *