Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

«Ο χειμώνας ετοιμάζει τις βαλίτσες του προς την χώρα μας» Εκτίμηση καιρού Ελλάδας 9/1/2021.

 Αγνοείται ο χειμώνας στην περιοχή μας με το φθινόπωρο και την άνοιξη να παραμένουν ζωντανοί με τις καμήλες της Αφρικής να έχουν το πάνω χέρι στην Μεσόγειο. έντονο κύμα ζέστης αναμένεται από αύριο στην χώρα μας υψώνοντας από την βόρεια Αφρική θερμές αέριες μάζες με μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης. Αυτή την στιγμή φίλες και φίλοι μιλάμε για ένα πολύ ασυνήθιστο συμβάν για την εποχή που διανύουμε, αν ανατρέξουμε χρονικά πιο πίσω το 2010 είχε ξανά συμβεί μια παρόμοια καιρική "ανωμαλία" στην καρδιά του χειμώνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα επίπεδα ανοιξιάτικου τύπου για να να μην πω και καλοκαιρινού. Έτσι λοιπόν οι θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται αύριο στην χώρα μας θα είναι εξίσου υψηλές με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 25-27 βαθμούς στην νότια Ελλάδα ενώ στην κεντρική στους 22-24 βαθμούς κελσίου. Στην βόρεια Ελλάδα τα πράγματα θα παραμείνουν σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς όσο και να σφίξει τα δόντια της αυτή η θερμή εισβολή δεν θα καταφέρει να απλωθεί πιο βόρεια με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να μην καταφέρνει να ξεπεράσει τους 10-12 βαθμούς κελσίου. 

Τώρα πάμε να δούμε  τί επιπτώσεις θα φέρει στην μετέπειτα Μετεωρολογική μας πορεία η έντονη θερμή εισβολή τέτοια εποχή.

 Όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω ο χειμώνας αγνοείται, όμως φαίνεται επιτέλους να βρίσκει το δρόμο για την χώρα μας και μάλιστα με άγριες διαθέσεις. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, Στις 10-11 του μηνός ο υδράργυρος θα εκτιναχθεί στα ύψη, από 12 και μετέπειτα θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και αυτή αφορά και τα πεδινά μας κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. 

Επίσης ισχυρό Βαρομετρικό χαμηλό θα μας επηρεάσει στις 12 του μηνός από την κεντρική Ιταλία  δίνοντας σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μας έντονα και τοπικά ισχυρά φαινόμενα,χιονοπτώσεις θα πέσουν στα πολύ ορεινά μας άνω των 1500μ της βόρειας Ελλάδας και στην βόρεια ορεινή Πίνδο. Ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο στα 7-9 μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο και νοτιαδες στο ανατολικό Αιγαίο, η Μαγνησία τείνει να δεχθεί αξιόλογες βροχοπτωσεις ικανές να δημιουργήσουν τοπικές πλημμύρες, θα το δούμε και την Δευτέρα που θα βγεί αναλυτική πρόγνωση για την περιοχή μας.

Φίλε.. χιονόφιλε το παρακάτω.. κείμενο σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Υπάρχει ένα σενάριο αυτές τις μέρες που μας δίνει τροφή για σκέψη, αυτή την περίοδο ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στην δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Αυτό αναμένεται να λήξει κάπου εδώ και να παίρνει σειρά η χώρα μας, αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων αναμένεται να δημιουργηθεί στον βόρειο Ατλαντικό και τα προγνωστικά στοιχεία τον φέρνουν μέχρι και την Ισπανία με ύψωμα ως την Αγγλία, καθώς θα σηκωθεί ο αζορικός με πίεση στα 1035 hpa, ένας ψυχρός χείμαρρος μας περιμένει στην γωνία από την Βορειοανατολική Ευρώπη που μέρες τώρα οργανώνεται περιέχοντας φυσιολογικές Θερμοκρασίες για την εποχή, δεν διαφαίνεται κάτι το ακραίο και περαιτέρω από αυτό. Αν αυτή η μάζα καταφέρει να αγγίξει τα θερμά νερά της Μεσογείου τότε θα μιλάμε για μια κυκλογένεση βαρομετρικου χαμηλού αρκετά ισχυρού που δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί ως χιονοκακοκαιρία καθώς όπως προείπα θα επικρατεί ψύχος στην χώρα μας. Τα σενάρια για πεδινό χιονιά είναι ανοικτά και αφορά κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το διάστημα που αχνοφαίνεται ο ερχομός του χειμώνα είναι από 14-19 του μηνός. 

Σίγουρα ακόμη τίποτα δεν μπορεί να δωθεί με σιγουριά καθώς είμαστε αρκετές μέρες μακριά ακόμα και δεν έχει ξεκαθαρίσει το όλο θέμα του ψύχους , όλα θα εξαρτηθούν από την θέση του αντικυκλώνα αν καταφέρει να σταθεί το ύψος του ως την Αγγλία τότε η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος μας, όλα εκεί θα παιχτούν θα το παρακολουθώ στενά αυτό το θέμα διότι είναι και μια πολύ ενδιαφέρον διαμάχη του Αυλώνα  με τον  αζορικό. Ένας άλλος παράγοντας που θα συμβάλλει σημαντικά είναι η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση οπου έχει συμβεί εδώ και δύο μέρες. Αυτο φίλες και φίλοι μας ευνοεί και σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος ο χειμώνας που θα διανύσουμε απο το δεύτερο  μισό του Γενάρη και μετέπειτα. πιο αναλυτικά όταν μιλάμε για θέρμανση της στρατόσφαιρας ειναί το εξής, στα 10hpa ύψος 30.000 μέτρα περίπου  επικρατούν δυτικοί άνεμοι και υπάρξει στροφή σε ανατολικούς τότε θα έχουμε άνοδο  της θερμοκρασίας και σημαντική επίδραση στον καιρό.

Από αρχές του Γενάρη είχα αφήσει ένα υπονοούμενο σχόλιο στο τραπέζι για μετά τις 10 του μηνός και απο ότι φαίνεται η μετέο κουζίνα μας ετοιμάζει εκπλήξεις.

Μείνετε συντονισμένοι θα επανέλθω από βδομάδα να δούμε πως θα κυλήσει η τάση του καιρού στο προαναφερθέν διάστημα.

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους και σε όλες ραντεβού την Δευτέρα.

Με εκτίμηση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.









Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *