Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Πρώτες χιονοπτωσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Πρόγνωση καιρού Μαγνησίας 14/1/2021.

 Ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει από αύριο την χώρα μας ερχόμενο από τις βόρειες χώρες των Βαλκανίων αστραπιαίας μορφής. Βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις θα πέσουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής αλλά και βόρειας Ελλάδας. Η αιτία της γέννησης του ψυχρού μετώπου  είναι η ψυχρή εισβολή που θα μας επηρεάσει από την Βορειοανατολική Ευρώπη φθάνοντας μέχρι και την βόρεια Αφρική. Μέχρι και την Κυριακή σταδιακά θα φανερώσει τις δυνάμεις της διότι είναι σημαντικής προέλευσης και περιέχει πολικές θερμοκρασίες που θα φέρουν εκπλήξεις στην χώρα μας τις οποίες θα τις αναλύσουμε παρακάτω.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την αυριανή ημέρα πως θα κυλήσει στην Μαγνησία και αν θα καταφέρει να δώσει νιφάδες και στις πεδινές μας περιοχές. 

Πιο αναλυτικά: Τις πρωινές ώρες θα ξεκινήσουμε με διάσπαρτα σύννεφα με μικρής πιθανότητας να σημειωθούν φαινόμενα. Προς το μεσημέρι τα νέφη θα εξασθενήσουν και ο ήλιος θα κυριαρχήσει, όμως όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ θα έχουμε επιδείνωση του καιρού με βροχοπτώσεις κατά τόπους έντονες και χιονοπτώσεις στα ορεινά μας στα 1200μ και πάνω. Τη νύχτα η ψυχρή μάζα θα είναι πιο έντονη και θα καταφέρει να δώσει χιονοπτωσεις μέχρι και τα 200-300μ, στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειώνεται χιονόνερο και δεν αποκλείεται να έχουμε και εν αλλαγές χιονιού στα πεδινά μας χωρίς βέβαια κάτι το ιδιαίτερο. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς τα ξημερώματα και ο καιρός θα βελτιωθεί τις πρωινές ώρες.

Θερμοκρασία - Άνεμοι: η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 5°C έως 8°C. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς στην αρχή της ημέρας από βόρειες διευθύνσεις στα 2-3 μποφόρ. Προς το τέλος της ημέρας οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση στα 5-6 μποφόρ από βόρειες βορειοδυτικες διευθύνσεις.

Πάμε τώρα στο ζουμί της μετεοπορεια μας, το Σαββατοκύριακο φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όπως έχει προαναφερθεί και παραπάνω περιμένουμε ψυχρή εισβολή από την Βορειοανατολική Ευρώπη η οποία είναι σημαντικής προέλευσης περιέχοντας πολικές θερμοκρασίες και είναι ικανές σε πολλές περιπτώσεις. Μια από αυτές θα είναι η δημιουργία ενός βαρομετρικου χαμηλού νότια της Σικελίας με κυκλογένεση κινούμενο ανατολικά  επηρεάζοντας κυρίως από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα με ισχυρά φαινόμενα αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές με κατά πάσα πιθανότητα αξιόλογης ποσότητας υετού. Αυτή την περίοδο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας κάτι που είναι ασυνήθιστο για την εποχή που διανύουμε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις να τροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν το χαμηλό με αυξημένα ποσά υγρασίας. 

Σε αυτό το σενάριο θα φέρω ένα παράδειγμα στο τραπέζι για να καταλάβετε τι θέλω να πω και πως είναι δυνατόν να συμβεί η εξέλιξη. Αν θυμηθούμε τον Ιανό ( κυκλώνα) που από ένα απλό χαμηλό είχε μετεξέλιξη σε κυκλώνα είχε δημιουργηθεί σε θερμά νερά η μετέο εξέλιξη του καθώς όσο κινούνταν τόσο ενισχύονταν με αποτέλεσμα να δούμε ακραιότητες και σφοδρότητα φαινομένων κυρίως στην Θεσσαλία. Δεν αποκλείω να συμβεί μια παρόμοια καιρική κατάσταση και όλα παίζονται ακόμη, φυσικά είμαστε σχετικά μακριά και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στα περαιτέρω τρεξίματα των μοντέλων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση και σίγουρα θα είναι έκτακτη για αρκετές περιοχές μας.

Η πεδινή Μαγνησία θα καταφέρει να χιονιστεί οι πιθανότητες είναι πολύ ανεβασμένες και φυσικά δεν θα μπορούσαν να είχαν διαφορετική άποψη τα μοντέλα καθώς το ψύχος που θα επικρατεί θα μας δώσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κοντα στο 0 με αποτέλεσμα ότι φαινόμενο σημειωθεί να είναι με την μορφή χιονιού. Θα το δούμε και την παρασκευή καλύτερα αυτό το σενάριο μήπως καταφέρουμε να δεχθούμε αξιόλογα φαινόμενα ικανά να μας δώσουν την δυνατότητα να φτιάξουμε των πρώτο χιονάνθρωπο για φέτος και στην αυλή μας.

Καλό βράδυ σε όλους και σε όλες

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.




Βίντεο από την καιρική εκπομπή 13/1/2021

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή για τον πιθανό χιονιά και του κρύου για τον Βόλο. Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο μετεωρολόγος του ΕΑΑ Σταύρος Ντάφης, ο ερ. Μετεωρολόγος της σελίδας μας Μάριος Τζανιδάκης και ο ερ Μετεωρολόγος- Πρόεδρος του Xalazi Empire Group Κώστα Πολυχρόνη.  


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *