Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Εν δυνάμει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έρχονται στην περιοχή μας.

 Σοβαρή κακοκαιρία προ των πυλών της χώρας μας.

Δεν έρχεται ο Daniel ούτε η Daniela αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι σημαντικά τα φαινόμενα το κάθε σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυναμική. Όμως φίλες και φίλοι μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ντάνιελ στην Θεσσαλία και μια απλή κακοκαιρία να ερχόταν θα την έκανε την ζημιά της καθώς πολλά φερτά υλικά βρίσκονται στα ποτάμια όπως και βουνά από μπάζα κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο μόλις σημειωθεί μια δυνατή νεροποντή θα καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα και εκτός αυτού έχουμε ένα αρκετά κορεσμένο έδαφος που δεν έχει προλάβει να ρουφήξει όλο αυτό το νερό και το εσωτερικό της Θεσσαλίας είναι μια απέραντη λίμνη κάτι που σίγουρα μαζί με τα ισχυρά φαινόμενα δεν αποκλείεται να καταφέρει να επεκτείνει αυτή την μεγάλη μάζα νερού που επικρατεί και προς την Μαγνησία ενδεχομένως στην ΒΔ Μαγνησία όπως έχουμε λάβει και μήνυμα από το 112.

Πάμε να μιλήσουμε για την Μαγνησία και τις Σποράδες αναλυτικά και ποια είναι η αιτία που θα είναι ισχυρή η κακοκαιρία:

Η εισροή ψυχρής μάζας  στην καρδιά ενός υψηλού βαρομετρικού πεδίου και μαζί με το ισχυρό σύστημα που θα βρεθεί στο Ιόνιο με περιστρεφόμενη κίνηση γύρο από τον εαυτό του, θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία με έμφαση στην Θεσσαλία. Ισχυρό ΒΑ ρεύμα θα πνέει στο Αιγαίο και θα υπάρξει συνεχής μεταφορά υγρασίας όπου θα τροφοδοτεί σημαντικά τα βροχοφόρα νέφη με αποτέλεσμα να έχουμε πολύωρες και έντονες βροχοπτώσεις στα τμήματα που βρέχονται στο Αιγαίο.. μια εμμονή δηλαδή φαινομένων στην Μαγνησία όπως και στις Σποράδες.

 Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σύγκλιση και οργάνωση συμπλεγμάτων από καταιγίδες στο Αιγαίο όπου θα  εγκλωβιστούν μεταξύ Μαγνησίας και Σποράδων είναι πολύ αυξημένο να συμβεί. Από την άλλη πλευρά θα έχουμε στην ανώτερη ατμόσφαιρα ψυχρή υποστήριξη και μόλις βρεθεί υπό την σκιάν υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας θα δημιουργήσει έντονη κεραυνική δραστηριότητα και θα συμβάλει σημαντικά στην ένταση των φαινομένων.

Αναμένεται να πέσει πολύ νερό κυρίως στον νομό μας, τα περισσότερα στοιχεία μιλάνε για μεγάλα ύψη βροχής και τα εκτιμώμενα που έχω συγκεντρώσει είναι πάνω από 200-300mm για τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα μας κυρίως στην Ανατολική Μαγνησία μέσα σε αυτό το 2 ήμερο. Για τα πεδινά μας περιμένω να δω περίπου 70-100mm ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από την Δευτέρα θα ξεκινήσει σταδιακά η κακοκαιρία με βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα και μετέπειτα και όσο θα βαδίζουμε προς  την τρίτη και κυρίως Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε σημαντική κορύφωση των φαινομένων με υψηλές ραγδαιότητες μεγάλης διάρκειας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επιμένουν να επικεντρώνονται στην Μαγνησία και στις Σποράδες και το ενδεχόμενο  να καταφέρουν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια είναι αυξημένο όπως και περαιτέρω κατολισθήσεις τα βουνά μας.Το ισχυρό ΒΑ ρεύμα στο Αιγαίο για ακόμη μια φορά θα λειτουργήσει αρνητικά για το Πήλιο δίνοντας συνεχώς ισχυρές βροχοπτώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Μαζί με την έλευση της ψυχρής λίμνης θα έχουμε και ψυχρή μεταφορά στην κατώτερη ατμόσφαιρα όπου θα ρίξει σημαντικά τον υδράργυρο με το φθινόπωρο να κάνει ξανά ποδαρικό στην χώρα μας. 

Μεγάλη προσοχή από όλους τα πράγματα θα είναι επικίνδυνα και αυτό προέρχεται καθώς το πέρας του Daniel άφησε πολλές καταστροφές και πλημμύρες πίσω του και ένα νέο ισχυρό σύστημα όπως αυτό που έρχεται, με τα δικά του χαρακτηριστικά θα επιβαρύνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Ο Daniel κατάφερε να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά ένα βήμα δηλαδή πριν υπάρξει μετεξέλιξη σε κυκλώνα επειδή αγκυροβόλησε σε θαλάσσιο σημείο έμεινε δηλαδή στάσιμος και ενισχύονταν σημαντικά από τα νερά της Μεσογείου γι'αυτό προκάλεσε όλο αυτόν τον χαμό. Το επερχόμενο σύστημα δεν αναμένεται να αγκυροβολήσει θα κάνει συνέχεια βόλτες αλλά το κέντρο του θα βρίσκεται σε θάλασσα με την κατεύθυνση του να είναι από Ιόνιο - Κυκλάδες - Αιγαίο και Βαλκάνια, η συνεχόμενη περιστροφή του και κινούμενο σε θαλάσσιες περιοχές θα του δώσει αυτή την δύναμη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσει την δύναμη του Daniel όπως εξήγησα και παραπάνω.

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος τζανιδακης.



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *