Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Πιθανότητα η Μαγνησία να βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα". Είκονες που σοκάρουν από το παγκόσμιο μοντέλο GFS!

  Θα μυρίσει σαν "Medicane". Πραγματικά απίστευτα πράγματα βγάζει το παγκοσμιο μοντέλο GFS για της 11 Ιανουαριού όχι μόνο για την Μαγνησια που θα χτυπηθεί και αυτή καλά αλλά και στην υπολοιπη κεντροανατολική ηπειρωτική χώρα. Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτεί αυτό. Πραγματικά εικόνες που σοκάρουν. Οι εικόνες αυτές πρόκειται για τροπικο κυκλώνα ή και μετεωρολογική βόμβα για την Ελλάδα. Παρακάτω το τρέξιμο του παγκόσμιου μοντέλου για την Ελλάδα για της 11 του μήνα!



















Τι είναι μετεωρολογική βόμβα?

Στο μάτι τροπικών κυκλώνων που μας επισκέπτονται περίπου κάθε δύο χρόνια βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα φαινόμενα αυτά αποκαλούνται μετεωρολογικές βόμβες και προκαλούν στο πέρασμά τους θυελλώδεις ανέμους που φθάνουν σε ένταση μέχρι και τα 12 Μποφόρ, καθώς και σφοδρές βροχοπτώσεις.


Πώς δημιουργούνται οι καιρικές βόμβες? Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που ανέπτυξαν οι Αυστραλοί ειδικοί και τον οποίο τροποποίησαν κατάλληλα για να τον προσαρμόσουν σε περιοχές μικρότερης κλίμακας με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά όπως είναι η Μεσόγειος, οι Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να δημιουργηθούν οι «βόμβες» μέσα στην τροπόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος μέχρι 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Η θερμή θάλασσα τον χειμώνα συμβάλλει στην έντονη θέρμανση των στρωμάτων του αέρα με τα οποία είναι σε επαφή και στον εμπλουτισμό τους σε υδρατμούς, προκαλώντας έντονες ανοδικές κινήσεις. Η ανερχόμενη αέρια μάζα αποκτά περιστροφική κίνηση και παίρνει σχήμα κυλίνδρου. Ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται και δημιουργεί συμπαγή νεφικό σχηματισμό, ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς να είναι εύκολο να προβλεφθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα, ο κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά προσεγγίζει την Ελλάδα, κυρίως από τα βορειοδυτικά ή και από τα δυτικά.


Πηγή: https://www.meteoclub.gr


Επιμέλεια Άρθρου: Νίκος Νικολάου

 


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *