Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

«Βαθύ Βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Γένοβας μας κλείνει το μάτι». Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 9-10/12/2020.

 Από τέλη Νοέμβρη έχουν αρχίσει να κάνουν παρέλαση τα συστήματα από την δυτική Ευρώπη. Σας είχα ενημερώσει πως ένας ψυχρός χείμαρρος θα κατέβαινε νότια προς την δυτική Ευρώπη και θα είχε την δυνατότητα με την παρατεταμένη παρουσία του να δημιουργεί συνεχώς βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα είναι αρκετά ισχυρά. Έτσι λοιπόν μετά το πέρας του ψυχρού μετώπου που μας επηρέασε από χθες τη νύχτα και μέχρι αυτήν την ώρα άφησε πίσω του πολλά λίτρα νερού σε αρκετές περιοχές και μια από αυτές ήταν η Πιερία όπου μετά από πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες οι Μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν στα βροχόμετρα τους 270mm μέσα σε 18 ώρες. Σημαντικές πλημμύρες δημιουργήθηκαν με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια αλλά και χείμαρροι ξεχύθηκαν από τις υπερχειλίσεις υδάτων. 

Αιτία των πολύ ισχυρών φαινομένων με υψηλή ραγδαιότητα ευθύνεται η λεγόμενη «λαίλαπα» μια γραμμή από καταιγιδοφορα νέφη σαν ένα "τόξο" που εκτός από ισχυρά φαινόμενα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει και στρόβιλους  σε θάλασσα αλλά και σε ξηρά μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια αναφορά και αυτό είναι ένα θετικό διότι θα είχαμε περισσότερες ζημιές.

Το ψυχρό μέτωπο αυτήν την στιγμή αλλά και τις επόμενες ώρες θα επηρεάζει  τα νησιά του ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και την Θράκη με βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Ο καιρός αύριο θα είναι βελτιωμένος σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας χωρίς να λείψουν κάποιες πρόσκαιρες βροχοπτωσεις στα δυτικά παραθαλάσσια, όμως από την Τετάρτη νέο κύμα κακοκαιρίας ετοιμάζεται να μας επηρεάσει από την Ιταλία και βάση με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται να είναι σημαντικό και αρκετά υετοφόρο. 

Βαθύ Βαρομετρικό χαμηλό  αναμένεται να εντοπιστεί στον κόλπο της Γένοβας αύριο Τρίτη με την πίεση του να είναι στα 995hpa, θα δώσει νέες ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην Ιταλία που τις τελευταίες ημέρες έχει πληγεί σημαντικά από τα αλλεπάλληλα συστήματα που την επηρεάζουν. 

Πολλές περιοχές της χώρας μας θα ξανά μπουν στο κόκκινο καθώς  σε αρκετές περιοχές της δυτικής αλλά και της βόρειας Ελλάδας έχουν δεχθεί πολλά λίτρα νερού με το έδαφος εδώ και αρκετές ημέρες να παραμένει κορεσμένο. Βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν εκ νέου και Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά μας από τα 1600μ και πάνω. Ισχυροί θυελλώδεις θα συνεχίζουν να είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις.


Ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω περιοχές που ενδέχεται να σημειωθούν ισχυρά φαινόμενα - δυνητικά επικίνδυνα:


Επτάνησα

Δυτική Ελλάδα 

Πελοπόννησος

Θεσσαλία (κυρίως η δυτική)

Μακεδονία

Βόρεια στερεά ( Φθιώτιδα)

Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Σποράδες

Εύβοια

Δύσκολα φαίνεται να εξασθενεί, τα προγνωστικά στοιχεία δηλώνουν ζωντανή την παρουσία του και την Πέμπτη με περιστρεφόμενη κίνηση γύρο από τον εαυτό του αφήνοντας στο διάβα του ενα  48ωρο πολλά λίτρα νερού. Ευελπιστώ να μην επαληθευτούν τα στοιχεία φίλες και φίλοι διότι  όσο θα παραμένει στα νερά του Αιγαίου θα ενισχύεται σημαντικά. 

Αύριο θα ανέβει πρόγνωση για την Μαγνησία και θα μιλήσουμε περαιτέρω αν καταφέρει να κρατηθεί και την Πέμπτη.

Αυτά από εμένα ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την τρίτη να δούμε αν η Μαγνησία καταφέρει να δεί αξιόλογες βροχοπτωσεις και τι έχει κατά νου το σύστημα.

Καλό υπόλοιπο της ημέρας σε όλους και σε όλες.

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *