Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες τις θερμές ώρες. Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 30/6/2021.

 Χαίρεται φίλες και φίλοι λίγες μπόρες σημειώθηκαν στην ανατολική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες. Αύριο θα συνεχίσουν οι καταιγίδες να φλερτάρουν την ανατολική Μακεδονία με πιθανή επέκταση των φαινομένων νοτιότερα στα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά: Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα ξεκινήσουμε με καλό καιρό ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε όλη την χώρα με αυξημένες νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα. Σκόνη θα συγκεντρωθεί σε υψηλά επίπεδα τις απογευματινές ώρες στην κεντρονότια Ελλάδα ενώ στην βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική Μακεδονία θα αρχίσουν να εκδηλώνονται καταιγίδες τοπικά ισχυρές με πιθανή συνοδεία χαλαζοπτώσεων μικρού μεγέθους. Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να έχουμε μεμονωμένες καταιγίδες στην Χαλκιδική και στην βόρεια Θεσσαλία. 

Θερμοκρασία - Άνεμοι


Μακεδονία - Θράκη

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27°C έως 34-36°C.


Θεσσαλία

Στο εσωτερικό η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27°C έως 41°C και στα παράλια από 24°C έως 32°C.


Ήπειρος

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26°C έως 36°C.


Στερεά Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 

28°C έως 39-40°C


Εύβοια

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 26°C έως 35°C


Αττική

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29°C έως 35°C.


Πελοπόννησος

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29°C έως 37-39°C.


Νησιά Ιονίου & Νησιά Ιονίου

Η θερμοκρασία στα νησιά μας θα κυμανθεί από 25°C έως 36°C


Κρήτη

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26°C έως 35°C.


Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας με ενίσχυση στα 4-5 μποφόρ.

Και το απογευματινό τρέξιμο των μοντέλων πατάει στα λόγια μου, ισχυρή κακοκαιρία ετοιμάζεται από τις 3 του μηνός και μετέπειτα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, θα το αναλύσουμε περαιτέρω και τις επόμενες ημέρες και θα σας ενημερώσω εγκαίρως για την όποια εξέλιξη του καιρού.

Καλό βράδυ σε όλους και σε όλες.

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.



Μαύρη θάλασσα και Ατλαντικός παίρνουν μπρος στέλνοντας ισχυρά φαινόμενα στην χώρα μας. Εκτίμηση καιρού Ελλάδας 29/6/2021.

 Καλημέρα σε όλους και σε όλες, μετά από μια αλλεπάλληλη εμμονή ισχυρών συστημάτων στην περιοχή μας  με πάνω από 15 ημέρες αστάθειας, ήρθε και η έντονη ζέστη η οποία είναι σε επίπεδα καύσωνα και φυσικά είναι κάτι εξίσου επικίνδυνο διότι έχουν παρατηρηθεί αρκετά 40αρια κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό με την υγρασία να βρίσκεται κάτω από  20%, αυτό σημαίνει αυξημένη δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή για τις ευπαθείς ομάδες. Ένα που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει καθημερινός συναγερμός για τις περιοχές που έχουν ξηρασία εδώ και αρκετές ημέρες. 

Μια ιδιαίτερα πετυχημένη πρόβλεψη - εκτίμηση καιρού είχαμε αυτόν το διάστημα με την παρατεταμένη περίοδο κακοκαιριών, γενικότερα  δύσκολα χάνουμε κακοκαιρίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα μου όπλα οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις καιρού με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Ας δούμε λοιπόν μετά από αυτό το κύμα καύσωνα τι μας επιφυλάσσει η καιρική μας διάταξη και πως θα καλωσορίσουμε τον Ιούλη.

Αρχικά να πούμε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τις 2/7 του μηνός με αστάθειες ενδιάμεσα που θα απασχολούν περισσότερο την βόρεια Ελλάδα. Από τις 3 του μηνός και μετέπειτα ξεκινάει μια νέα καιρική ανωμαλία στην ατμόσφαιρα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και διαταραχές που πιθανόν να κρατήσει αυτό το σκηνικό μέχρι και τις 10 Ιουλίου. 

Όπως έχετε ενημερωθεί δεν έχουμε αντικυκλωνα αλλά μια διαμάχη ενός θερμού τομέα από την βόρεια Αφρική και πιο δροσερών αερίων μαζών πάνω από τα Βαλκάνια, ήρθε η ώρα να δούμε τον νικητή καθώς ένας χείμαρρος ψυχρότερων μαζών ετοιμάζεται να ξεχυθεί από τα νότια κράσπεδα της Σκανδιναβίας σπρώχνοντας την θερμή γλώσσα νοτιότερα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακά αισθητή με τις θερμοκρασιακές τιμές στα 850hpa ( ορεινή μάζα στα 1500μ) να πέφτουν 10 βαθμούς χαμηλότερα.


ΨΥΧΡΗ ΜΑΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΊΑ ΘΑ ΠΑΤΉΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΌ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΝΆΕΙ ΣΥΝΕΧΏΣ ΙΣΧΥΡΈΣ ΑΣΤΆΘΕΙΕΣ.

Το ζουμί της υπόθεσης φίλες και φίλοι είναι η αστάθεια που αναμένεται να απασχολήσει την χώρα μας το διάστημα που η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, θερμή μάζα αντικυκλωνικης πίεσης βρίσκεται στα νερά του Ατλαντικού όμως από  ότι φαίνεται όχι για πολύ ακόμα. Ισχυρή ψυχρή εισβολή θα βρεθεί στα νερά του βορείου Ατλαντικού μέσα στην θερμή αγκαλιά του τομέα και θα υπάρξουν εκρήξεις μαγειρεύοντας ισχυρές διαταραχές, ισχυρά καθοδικά σύστημα που θα ταξιδεύουν στην κεντρική Ευρώπη με κάποιες μερίδες να φθάνουν μέχρι την χώρα μας. Από την άλλη πλευρά θα υπάρξει σημαντική υποστήριξη με την μαύρη θάλασσα να  ξεκινάει δουλειά, οι δροσερό ψυχρές μάζες που θα κατηφορίσουν  από τον βορρά θα καταφέρουν να τροφοδοτήσουν το σώμα τους με πολλά πόσα υγρασίας από τα νερά της μαύρης Θάλασσας και θα δημιουργούν εξίσου ισχυρές κακοκαιρίες με τις επιθέσεις καταιγίδων να μην έχουν σταματημό στα Βαλκάνια και στην χώρα μας. Πολλές ενδείξεις και πολλά σενάρια εξετάζονται και από ότι φαίνεται θα οδηγηθούμε σε μια περίοδο πολύ ισχυρών φαινομένων με βίαιες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από έντονες χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους  και ριπαίων ανέμων προκαλώντας σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. 

Οι περιοχές ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει όμως μέχρι στιγμής τα μοντέλα τονίζουν στις εικόνες τους την βόρεια και βορειοανατολικη Ελλάδα για τις επιθέσεις από τον στόλο καταιγίδων, θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες αυξημένες πιθανότητες υπάρχουν να απασχολήσουν και την κεντρική Ελλάδα.

Αυτή ήταν η ενημέρωση μου, αυτά δυστυχώς ακολουθούν κυρίες και κύριοι μετά από ένα κύμα καύσωνα και να αναφέρω κάτι που είναι πολύ σημαντικό, οι θάλασσες μας πλέον χάρις την θερμή εισβολή έχουν αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους 25-30°C με αποτέλεσμα  ψυχρή μάζα στην ατμόσφαιρα και αστάθεια να συνδυάζονται και να βγάζουν ένα ακραίο αποτέλεσμα με μεγάλες ραγδαιοτητες φαινομένων με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, εγώ θεωρώ πιθανό  και την δημιουργία ενός medicane στο μέλλον στα νερά της Μεσογείου κάτι που σίγουρα θα φέρει ανησυχίες, κανείς δεν έχει ξεχάσει τον χαμό που έφερε ο Ιανός 14-20 Σεπτεμβρίου 2020.

Με εκτίμηση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *