Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Νέο "πιάτο" ισχυρών καιρικών φαινομένων ψήνεται στον κόλπο της Γένοβας. Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 15-16/10/2020.

 Χαίρεται φίλες και φίλοι ισχυρή κακοκαιρία μας έδωσε το βαρομετρικό χαμηλό ερχόμενο από τον κόλπο της Γένοβας. Ήταν γρήγορο το πέρασμα του όμως καθόλου "αθώο" πολλές καταστροφές άφησε πίσω του μέσα σε ένα 12ωρο αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου ξεπέρασαν τα 80-100mm νερού όπως ακριβώς σας είχα αναφέρει. Ένα σπάνιο φαινόμενο ονόματι (supercell) η αλλιώς λαίλαπα  που περιστρέφεται γύρω από τον  εαυτό του επισκέφθηκε την Πελοπόννησο αλλά και τις περιοχές της Αττικής δίνοντας μέσα σε λίγες ώρες πολύ ισχυρές καταιγίδες αλλά μέσα σε αυτό είχαμε και ανεμοστρόβιλους όπου επιτέθηκαν  σε κατοικίες και δέντρα. Επίσης ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε και στον Μαρμαρά Χαλκιδικής. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν για πρώτη φορά φέτος στις βουνοκορφές της βορειοδυτικής Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου πάνω από τα 2000. 

Επανήλθα ξανά φίλες και φίλοι μετά το πέρας του συστήματος που επηρέασε σημαντικά διότι έχουμε νέο "πιάτο" ισχυρών καιρικών φαινομένων που αφορά κυρίως την δυτική αλλά και την βορειοδυτική χώρα προς τα τέλη της εβδομάδας το διάστημα 15-16.

Αρχικά θα μιλήσουμε για την αιτία της νέας διαταραχής που αναμένεται, μέρες τώρα μιλάμε για μια ψυχρή εισβολή από την Σκανδιναβία όπου αναμένονταν να κατηφορίζει προς την Ευρώπη και να δώσει πιο φθινοπωρινές συνθήκες στην κεντρική την δυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός ο ψυχρός Χείμαρρος λοιπόν δείχνει να μην παραιτείται τόσο εύκολα καθώς έχει αρχίσει να στροβιλίζεται γύρο από τον εαυτό του σαν μπάλα με αποτέλεσμα να συνεχίζει να δημιουργεί βαρομετρικά χαμηλά στις θάλασσες της δυτικής Ευρώπης. Νέο βαρομετρικό χαμηλό λοιπόν αναμένεται να γεννηθεί στις ακτές της βορειοδυτικής Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στον κόλπο της Γένοβας εκ νέου. 

Στο στόχαστρο έχει μπει η δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα και δυστυχώς θα πρωταγωνιστήσει για ακόμα μια φορά φλερτάροντας με ισχυρες βροχοπτωσεις αλλά και καταιγίδες. Επίσης σειρά θα πάρουν και τα νησιά του Ιονίου με την Κέρκυρα να φαίνεται να δέχεται τα πιο έντονα φαινόμενα και αυτή την στιγμή οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή έχουν καταγράψει 104mm νερού. Αυτό δυστυχώς θα οδηγήσει σε νέες πλημμύρες καθώς δεν θα προλάβει να στεγνώσει το νησί και το έδαφος θα παραμείνει κορεσμένο. Εξπρές θα είναι το ερχόμενο κύμα κακοκαιρίας γρήγορα θα εξασθενήσει μέσα στην ίδια μέρα που θα επηρεάσει, όμως τονίζω πως θα είναι γρήγορο μεν αλλά σημαντικό δέ. Ισχυροί νοτιαδες θα πνέουν στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ όπου θα εξασθενήσουν γρήγορα και θα στραφούν σε βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Το φθινόπωρο κάνει το σόου του και είναι φυσιολογικό για την εποχή, οι ψυχρές μάζες έχουν καταβάλει την Ευρώπη και μένουν στάσιμες. 

Πολλές ενδείξεις υπάρχουν για νέα παρτίδα θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα τέλη του Οκτώβρη ανεβάζοντας τον υδράργυρο σημαντικά για την εποχή. Αυτό θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες πως θα εξελιχθεί η τάση του καιρού και θα σας ενημερώσω. Κρατήστε για αρχή πως ετοιμάζεται να δημιουργηθεί αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας φέρνοντας πιο καλές συνθήκες.

Αυτά από εμένα καλό βράδυ σε όλους και σε όλες

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *