Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Μπόρες και καταιγίδες αύριο σε Μαγνησία και Σποράδες. Πρόγνωση καιρού 17/10/2023.

 Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να μας επηρεάσει τις επόμενες ώρες από τις ακτές τη νότιας Ιταλίας. Σημαντική επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί στην δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και εν συνεχεία θα έχουμε επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα. 

Η κίνηση του χαμηλού θα είναι προς την Ρόδο, μόλις βρεθεί μεταξύ Πελοποννήσου και Κυκλάδων το κέντρο του χαμηλού θα έχουμε αστάθεια στην Μαγνησία και τις Σποράδες κυρίως προς τις απογευματινές αργά ώρες της Τρίτης με μπόρες και καταιγίδες τοπικά έντονες κυρίως στο Πήλιο. Τα φαινόμενα θα συνεχίζουν σταδιακά μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. Το σύστημα όμως κάπου εκεί θα μας αποχαιρετήσει και θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση του καιρού. Η ψυχρή κάθοδο μαζί την θερμή στάσιμη μάζα που θα επιτραπεί στην νότια Ελλάδα θα συμβάλει σημαντικά στην ένταση των φαινομένων και όπου σταθούν οι καταιγίδες και τα όποια βροχοφορα νέφη δεν θα είναι καθόλου αθώα, στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα θα έχουμε ψυχρή εισβολή οπότε η ένταση των φαινομένων θα είναι σημαντική ακόμη και πρόσκαιρα θα έχουμε υψηλές ραγδαιοτητες. 

Το αρνητικό σενάριο φίλες και φίλοι είναι ότι θα έχουμε διαμάχη μεταξύ χαμηλών και υψηλών πιέσεων κάτι που θα φέρει μια εκρηκτική συμπεριφορά του καιρού το + και - σε τέτοιες εποχές όταν συνδυάζεται δημιουργεί σημαντικές αστάθειες και τις ισχυροποιεί συνεχώς. 

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί επίσης μαζί με την έλευση της κακοκαιρίας και εν ώρα φαινομένων θα κάνει έντονη ψύχρα στα πεδινά μας πιο αισθητή προς τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β ΒΑ ασθενείς με ένταση στα 2-3 μποφόρ στην Μαγνησία ενώ στις Σποράδες θα υπάρχουν ενισχύσεις στα 4-5 μποφόρ. 

Από 20 του μηνός μέχρι και 23 θερμή μάζα θα εισέλθει από την Αφρική προς την χώρα μας ανεβάζοντας σημαντικά τον υδράργυρο με την νότια Ελλάδα να φθάνει τους 30°C. Ένα μίνι καλοκαίρι θα υπάρξει όμως όχι για πολύ, υπάρχουν ενδείξεις πως μετά τις 24 του μηνός αναμένεται μια νέα ψυχρή μεταφορά στην περιοχή μας από την Βόρεια Ευρώπη όπου φαίνεται να φέρνει εκ νέου αστάθεια με επίκεντρο πάλι την δυτική Ελλάδα.

Να αναφέρω και το εξής, όσο θα βρισκόμαστε σε υψηλές πιέσεις το προαναφερθέν διάστημα, ένα βαρομετρικο χαμηλό θα παρασυρθεί προς την Ιταλία από τον Βόρειο Ατλαντικό στις 21 Οκτωβρίου και περνώντας πάνω από την χώρα μας θα καταφέρει να δώσει εκ νέου ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα στην υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται να έχουνε την δυνατότητα να επεκταθούν.

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδακης.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *