Καλώς Ήλθατε στην μετεο-σελίδα μας! Εδώ θα βρείτε προγνώσεις για την πόλη του Βόλου αλλά και όλης της Ελλάδας! Γίνετε αναγνώστες της σελίδας μας απλά πατώντας "Παρακολούθηση". Επίσης στην σελίδα μας θα βρείτε ζωντανές ροές αλλά και έκτακτες αναρτήσεις!

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Μύθοι και Αλήθειες στην Μετεωρολογία και την πρόγνωση του καιρού..

 Με τον όρο μετεωρολογία εννοούμε την έρευνα της ατμόσφαιρας στο σύνολο της και των φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτή. Μετέωρα ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα φαινόμενα που είχαμε στην ατμόσφαιρα εξού και η επιστήμη αυτή πήρε το όνομα της από την ερμηνεία αυτή. Η επιστήμη της μετεωρολογίας σχετίζεται άμεσα με την πρόγνωση του καιρού αφού μια πρόγνωση δεν μπορεί να βγει αν δεν έχει γίνει ανάλυση της ατμόσφαιρας και της τροπόσφαιρας. Η ανάλυση αυτή πραγματοποιείται μέσω εξισώσεων των διάφορων προγνωστικών αριθμητικών μοντέλων που στις μέρες μας ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 20. Έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ σε πάρα πολλά προγνωστικά μοντέλα ώστε να γίνεται καλύτερη απεικόνιση (διάβασμα) της ατμόσφαιρας, της τροπόσφαιρας αλλά και σε λιγότερο βαθμό της στρατόσφαιρας. Τίθενται όμως αρκετά ερωτήματα διαβάζοντας τα παραπάνω. Πρώτον, μπορούν τα παγκόσμια αριθμητικά προγνωστικά μοντέλα να αποτυπώσουν τόσο καλά την ατμόσφαιρα ώστε να μας δώσουν και ένα συμπέρασμα? Δεύτερον, η ανάλυση της τροπόσφαιρας μπορεί να σου δώσει και την ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που θα σε επηρεάσει? Και τέλος μπορεί ένα παγκόσμιο μοντέλο να αποτυπώσει τον καιρό του Βόλου πχ?

Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή  και να ξεμπλέξουμε το κουβάρι. Τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα τα οποία τρέχουν σε πολύ υψηλές αναλύσεις πλέον τα οποία μπορούν και αποτυπώνουν με εξαιρετική ακρίβεια την ατμόσφαιρα και την τροπόσφαιρα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα λεγόμενα περιοχικά μοντέλα ( ένα τέτοιο έχει και η ομάδα μας ) τα οποία παίρνουν δεδομένα από τα παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα ενώ μπορεί ο εκάστοτε προγραμματιστής να βάλει διάφορους παραμέτρους για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Άρα βάση και των παραπάνω τα προγνωστικά μοντέλα μπορούν με καθολική ακρίβεια που ξεπερνάει το 80% να αποτυπώσουν τις διεργασίες αυτές. Η ανάλυση της ατμόσφαιρας δεν μπορεί να σου δώσει την ακριβή τροχιά του χαμηλού καθώς η απεικόνιση των αριθμητικών μοντέλων λειτουργεί ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΑ στην πορεία των βαρομετρικών χαμηλών και των βαρομετρικών υψηλών και έτσι είναι δύσκολο να υπάρχει πλήρης απεικόνιση της τροχιάς. Όσο χαμηλότερη είναι η ανάλυση ενός μοντέλου τόσο και πιο μη-ρεαλιστική είναι η αποτύπωση του εξού και τα σφάλματα που υπάρχουν σε περιοχές φαινομένων. Και αφού αναλύσαμε όλα τα παραπάνω πάμε να δούμε και πως δουλεύουν τα αριθμητικά μοντέλα και τι βαθμό αξιοπιστίας ωρών έχουν.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας υπάρχουν πάρα πολλά παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα τα οποία επιλύοντας εξισώσεις αποτυπώνουν και τον ακριβή ''καιρό''. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Gfs, Ecmwf, Gem, Icon, Ukmo και πάρα πολλά ακόμα. Βάση έρευνας που έγινε πέρσι στο Λονδίνο αν θέλαμε να βάλουμε σε μια σειρά από καλύτερο προς το χειρότερο αυτά τα μοντέλα αυτή θα ήταν η ακόλουθη: Ukmo, Ecmwf, Icon, Gem, Gfs. Από το 2000 και μετά τα μοντέλα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο (κατ΄ εμέ λάθος) και έτσι όλοι μας ανεξαρτήτου αν ασχολούμαστε ή όχι με την μετεωρολογία και την πρόγνωση του καιρού μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Η ομάδα μας διαθέτει περιοχικό προγνωστικό μοντέλο το οποίο παίρνει δεδομένα από το Ecmwf που θεωρείται ένα από τα καλύτερα προγνωστικά μοντέλα αυτή τη στιγμή. Όμως μπορούν τα προγνωστικά μοντέλα να προβλέψουν με ακρίβεια τον καιρό. Η απάντηση είναι ΟΧΙ.    

Τα προγνωστικά μοντέλα προσεγγίζουν τον καιρό και την φύση. Όποτε και οι μετεωρολόγοι δεν είναι Θεοί να ξέρουν τι καιρό θα κάνει για παράδειγμα στην οδό Φιλικής Εταιρείας 5 ή στην επόμενη στροφή δίπλα από το περίπτερο. Με την βιομηχανική επανάσταση και την είσοδο του Ίντερνετ στην ζωή μας καθώς και της τεχνολογίας απογειώθηκαν δορυφόροι οι οποίοι δίνουν σε ζωντανή μετάδοση τον παρών καιρό και μας βοηθάνε να κάνουμε το λεγόμενο nowcast εκτός από το forecast. Το nowcast είναι ο παρών καιρός και η πρόγνωση του για τις επόμενες ώρες ενώ το forecast είναι η πρόγνωση του καιρού για 3-4 μέρες.(κάποιοι κάνουν και 15 εδώ γελάμε)

Θέλω να πιστεύω ότι με το παρών άρθρο έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στην επεξήγηση κάποιων όρων και στην κατανόηση τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *